Zupa meksykańska – idealna propozycja na chłodne dni

Zupa meksykańska to naprawdę dobra propozycja na chłodne jesienno-zimowe dni, ponieważ jest rozgrzewająca i do tego sycąca – głównie dzięki fasoli i kukurydzy. Jej podstawą jest dobrej jakości wołowina, którą najlepiej kupić w kawałku i zmielić samodzielnie maszynką.

Zupa meksykańska nawiązuje do tradycji meksykańskiej kuchni

Kuchnia meksykańska słynie z pikantnych, wyrazistych przyprawy, nie można zatem zapominać o dodatku ostrej czerwonej papryki. Jeśli jednak zupa meksykańska ma być serwowana najmłodszym, wówczas ograniczmy się tylko do słodkiej papryki, a całość podajmy z nachosami.

Zupa meksykańska – składniki:

  • 400-500 gramów mielonego mięsa wołowego,
  • 2 litry bulionu mięsnego,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • świeża papryczka jalapeño (bez nasionek),
  • średnia cebula (czerwona lub żółta),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/3 papryki czerwonej pokrojonej w drobną kostkę,
  • 1/3 papryki żółtej pokrojonej w drobną kostkę,
  • 1/3 papryki zielonej pokrojonej w drobną kostkę,
  • 3-4 czubate łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 3 łyżki ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku, opcjonalnie kumin i kolendra,
  • olej do smażenia.
Red and Yellow Capsicum, Bacon, Vegetable Stock, Ketchup And Beans Food Ingredients For Minestrone Soup Recipe

Zupa meksykańska – wykonanie:

  1. Posiekany czosnek i pokrojoną cebulę oraz papryczkę jalapeño (bez nasionek) podsmażamy na małej ilości oleju. Dodajemy do tego mielone mięso i smażymy, aż się zarumieni. Następnie składniki przekładamy do garnka.
  2. Wszytki składniki zalewany bulionem i gotujemy na średnim ogniu około 10 minut. Najlepszy będzie bulion wołowy, ale można też dodać drobiowy.
  3. Dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone w kostkę papryki – gotujemy następne 10 minut.
  4. Odcedzamy kukurydzę i czerwoną fasolę (tę warto również przepłukać pod bieżącą wodą) z zalewy – wrzucamy do garnka.
  5. Zupę doprawiamy słodką i ostrą papryką, pieprzem oraz solą. Można dodać kumin (najlepiej utrzeć go w moździerzu) lub na koniec łyżkę suszonej bądź świeżej, poszatkowanej kolendry.

Sposób podania zupy meksykańskiej

Zupę meksykańską można podawać z bagietką, nachosami lub grzankami podpieczonymi w piekarniku. Można ją przed podaniem posypać tartym serem i świeżą kolendrą.

Smacznego!

(tekst sponsorowany)

Kategoria artykułu: Aktualności

Tagi: , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.