reklama

Podkarpackie gołąbki wigilijne

Poleca Stanisława Rakoczy (Koło Gospodyń Wiejskich w Zawadzie)

Składniki:

– 1 główka kapusty

– 30 dag kaszy jęczmiennej

– 6 ziemniaków

– 1 kostka grzybowa

– łyżeczka wegety

– sól

– pieprz W garnku zagotować wodę i sparzyć kapustę. Ziemniaki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kaszę należy sparzyć w 1,5‚ szklanki wody i odstawić. Ostudzoną połączyć ze startymi ziemniakami i doprawić do smaku solą, wegetą i pieprzem.

Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość należy podlać wodą z rozpuszczoną kostką grzybową i dusić 1-1,5‚ godziny.

Gołąbki podajemy z sosem grzybowym.

„Obserwator Lokalny” z Dębicy

Więcej świątecznych przepisów z innych gazet lokalnych w najnowszym papierowym wydaniu „Powiatowej”. Czytaj również w e-wydaniu TUTAJ

Kategoria artykułu: Kulinaria

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.