Ciasto cioci Julii

Julia Ostrowska ma 92 lata. Mówi, że potrafi piec tylko staroświeckie – a nie nowoczesne – ciasta. Te staromodne ciągle znajdują amatorów wśród domowników i gości

Przepis na ciasto z jabłkami

Składniki na ciasto

– 1/2 szklanki oleju
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka maślanka lub kwaśnego mleka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 szklanki mąki
– 2 – 3 jajka
– 5 jabłek

– cynamon

Składniki na kruszonkę
– pół kostki margaryny
– mąka
– cukier puder

Wykonanie

Jajka z cukrem zmiksować, stopniowo dodawać mąkę  z proszkiem do pieczenia, olej, maślankę. Wyłożyć ciasto na blachę, nasmarowaną margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch położyć starte na tarce jabłka, wymieszane z cynamonem. Posypać wierzch kruszonką wykonaną z margaryny, mąki i cukru pudru (składniki posiekać i wymieszać).

Piec 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.

julia

***
Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78 lub 605-996-557. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.