Tarta ze szparagami

Delikatne kruche ciasto i świeży farsz. Lepiej od razu przygotować podwójną porcję…

Składniki na ciasto

– 200 g mąki pszennej

– 120 g zimnego masła

– jajko

– 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz

– 1 pęczek szparagów zielonych lub białych

– 1 cebula biała

– 1 pęczek cebuli dymki

– 150 ml śmietany 18% lub 30%

– 1 jajko

– 1 łyżka mąki pszennej

– sól ziołowa, sól, pieprz

Wykonanie 

Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, jajo i sól posiekać, przełożyć na stolnicę lub na blat, siekać aż utworzą się grudki, potem krótko wyrabiając, zagnieść. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć  w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

Szparagi umyć, obrać i usunąć zdrewniałe końcówki. Gotować w osolonej wodzie około 7 minut (będą się jeszcze piec).

Cebulę i białą część dymki pokroić w kostkę, zieloną część dymki – posiekać. Śmietankę wymieszać z jajkiem, mąką, solą i pieprzem.

Formę do tarty o średnicy 26 – 28 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować – koło powinno mieć średnicę o kilka centymetrów większą niż forma.

Wyłożyć formę ciastem. Ciasto posypać posiekaną cebulką i ułożyć na niej szparagi.

Całość zalać śmietaną z jajkami. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut na złoty kolor, w temperaturze 180 stopni C.

***

Czekamy na Twoje przepisy: [email protected]

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

 

Kategoria artykułu: Kulinaria

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.