Sernik Barbary Wójcik

Dziś przepis na ciasto pani Barbary z Jelcza-Laskowic

 

Składniki

* 1 kg sera

* 1 szklanka cukru

* 1 śmietana 30% (250 ml)

* 2 budynie śmietankowe

* 10 jajek

* herbatniki

Sposób przyrządzenia:

Żółtka ubić z cukrem, dodać ser  i budyń, ubić pianę z białek i wszystko razem wymieszać. Potem ubić śmietanę  i dodać do masy serowej. Wylać masę na herbatniki ułożone na spodzie blaszki. Piec w temperaturze 180 °C około godziny.

Polewa:

* 5 łyżek cukru pudru

* pół kostki margaryny

* 3 łyżki kakao

* 5 łyżek gęstej śmietany

Rozpuścić wszystkie składniki. Jedną niepełną łyżkę żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do reszty składników. Gotową polewę wylewamy na sernik i pozostawiamy do schłodzenia. Smacznego!

***

Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78 lub 605-996-557. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.

Kuchnia Gazety Powiatowej

Kategoria artykułu: Kulinaria

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.