Choinki piernikowe

Przepis poleca szef kuchni Robert Muzyczka

Składniki

– masło ekstra (może być „Piątnica”) 200 g

– mąka pszenna 4 szklanki

– kakao 3 łyżki

– soda oczyszczona 1 łyżka

– przyprawa do piernika 2 łyżki

– sól szczypta

– cukier puder ½ szklanki

– miód 3/4 szklanki

– jedno jajko

Wykonanie

Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, sodę szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać i odstawić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać płynny miód, jajko i wszystko zmiksować. Następnie wsypać suche składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3 – 4 godziny. Później odrywać kawałkami piernikową masę, rozwałkowywać na grubość ok. pół centymetra i foremkami wycinać różnej wielkości gwiazdki. Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 200 st. C przez ok. 6 do 8 minut (w zależności od wielkości gwiazdek).

Po wystudzeniu układać pierniki jeden na drugim, tworząc kształt choinki. Aby piernikowe gwiazdki się skleiły, warto środek każdej z nich polać odrobiną masy lukrowej. Gotowe pierniki posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

***

Czekamy na Twój przepis: [email protected]

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Homemade baked Christmas gingerbread tree on vintage wooden background. Anise, cinnamon, baking roll, star forms and decoration utensils. With icing sugar als snow. Selfmade gift for xmas.

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.