Skąd ten schabowy?

Robert Makłowicz odwiedził 2 grudnia bibliotekę „Koronka”

To człowiek, którego przedstawiać nie trzeba. Ogromną popularność zdobył przez cykl reportaży telewizyjnych „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”, a także emitowane od 2008 r. programy „Makłowicz w podróży”.

Gość opowiadał o tym, jak ukształtował go dom rodzinny, gdzie dużą wagę przywiązywało się do tradycji oraz środowisko krakowskiej inteligencji. Studia historyczne dały mu wiedzę, dzięki której zjawiska kulinarne w fascynujący sposób wyjaśniał jako rezultat  minionych wydarzeń i przenikania się różnych wpływów kulturowych.

Mówił też o planowanych w najbliższej przyszłości podróżach, swoich preferencjach kulinarnych – a raczej ich braku, gdyż lubi wszystko, co smaczne. Wyjaśniał, skąd wzięła się wielka popularność w Polsce kotleta schabowego oraz jak miniona epoka komunizmu w Polsce wpłynęła na naszą tradycję kulinarną.

Uczestnicy spotkania z wielką przyjemnością słuchali jego opowieści. Na koniec mogli kupić książki „Dalmacja. Książka Kucharska” oraz wznowioną edycję „C.K. Kuchni” .

(kt)

10

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.