Przepis na pierogi z mięsem

Powrót do klasyki. Kiedyś często gościły na domowych stołach. Przepis przesłała Ewelina z Bystrzycy

 

Składniki

Na farsz

– 2 kg płuca wieprzowe

– 2 cebule

– 1/2 kostki masła

– 5 ząbków czosnku

– sól i pieprz

 

Na ciasto

 

– 1 kg mąki

– 2 łyżki oleju

– mleko

– szczypta soli

Okrasa

– 3 łyżki masła

– 1 cebula

– sól i pieprz

Sposób przygotowania

Płuca ugotować odcedzić, zmielić przez maszynkę. Na patelni rozpuścić pół kostki masła, dodać pokrojoną cebulę w kostkę i 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Zeszklić cebule i czosnek na złoty kolor, dodać zmielone płucka i dusić przez około 15 minut. Zmiksować blenderem na gładką masę, doprawić solą i pieprzem, zostawić do wystygnięcia. Do 1 kg mąki dodać mleko ,olej i sól, wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować, następnie wykrajać kółka i nadziewać farszem

Do okraszenia pierogów przygotować cebulkę zeszkloną na maśle i doprawić.

 

***

Możesz wysłać nam swój przepis na [email protected]

 

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , ,

reklama

Komentarzy (3)

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.