Pilaw z indykiem i kurkami

Udało wam się nazbierać kurek, a może czekacie na inne grzyby? Do przygotowania tej potrawy można użyć także podgrzybków i prawdziwków. Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki
– masło ekstra, może  być „Piątnica” – 2 łyżki
– ryż basmati  150 g
– filet z indyka  200 g
– cebula 1 średnia szt.
– olej rzepakowy  3 łyżki
– świeże kurki 150 g
– natka pietruszki  – 1 mały pęczek
– sól, pieprz czarny świeżo zmielony

Wykonanie

Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić. Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3 – 4 minuty. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Podawać jako samodzielne danie.

Smacznego!

***

Czekamy na Wasze przepisy: [email protected]

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Fot. Strefa Group

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.