Kotlety z kaszy gryczanej i cukinii

Przepis Anny Jelonek, dietetyka i eksperta kampanii „Zboże smakuje i inspiruje”

– Kasze obecne są w naszej kulturze od bardzo dawna – przekonuje dietetyk. – Doskonale nadają się na szybkie, smaczne i wartościowe dania, gdyż zależnie od rodzaju, potrzebują jedynie od dziesięciu do dwudziestu minut, aby były gotowe do spożycia, a także zawierają mnóstwo składników odżywczych. Możesz wybrać kasze gryczane, jęczmienne, jaglane, mannę, kukurydziane lub kuskus – każdy wybór będzie doskonałym i wartościowym posiłkiem, także dla osób dbających o linię, zwłaszcza jako składnik zbilansowanej diety. Kasze są naturalnym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, magnezu, cynku, żelaza i potasu. Warto zaznaczyć także, że kasza jest polecana osobom dbającym o linię, a także sportowcom. Dzięki zawartemu w niej białku przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej.

Składniki

– 100 g kaszy gryczanej

– 1 jajko

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 mała cukinia

– pieprz do smaku

– ok. 50 g mąki pszennej

– olej do smażenia

– natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie

Kaszę gryczaną gotujemy wedle wskazań na opakowaniu. Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki kroimy drobno. Następnie mieszamy wszystkie składniki oprócz mąki. Dodajemy po łyżce mąki, tak aby ciasto nie było zbyt gęste.

Formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy kotlety. Smażymy do momentu, aż się zarumienią. Na wierzch posypujemy natkę pietruszki lub koperek.

***

Wyślij nam swój przepis: [email protected]

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.