Kurki na stół!

W oławskich i podoławskich lasach pojawiły się kurki. Te świeże, piękne i chrupiące grzyby mogą być użyte do wielu dań. Najprostsze z nich to sos, najlepszy ze świeżych grzybów

Sos kurkowy doskonale nadaje się do mięs wieprzowych, wołowych i drobiu, makaronów, kasz i klusek. Aromat unoszący się z kuchni podczas gotowania – wspaniały!

Składniki

* 1/2 kilograma kurek

* 1 cebula

* 2 ząbki czosnku

* 1/2 kostki masła, oliwa z oliwek

* 100 ml śmietanki 30%

* sól, pieprz

* cytryna

* natka pietruszki

Wykonanie

Kurki trzeba dokładnie wypłukać. Nie jest to łatwe, bo są małe, a w zagłębieniach kryją się ziemia i ściółka. Najlepiej zalać je chłodną wodą w misce, kilkakrotnie wylewać wodę i dolewać nową. Kurki odstawić do wyschnięcia. Natkę pietruszki drobno posiekać.

Cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć lub posiekać. Podsmażyć na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek. Dołożyć grzyby, w razie potrzeby trochę tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu około 10 minut. Dodać pietruszkę, sól, pieprz, a następnie wlać śmietankę. Gotować aż sos zgęstnieje, doprawić kilkoma kroplami cytryny.

***

Mamy nagrody książkowe! Ktoś był na grzybach, chce pochwalić się zbiorami? Czekamy na zdjęcie z opisem gdzie i kiedy. Przepis – mile widziany, wyślij na adres: [email protected]

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

archiwum (7)

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.