Przepisy pracowników Jelcza

Ta książka to lokalna perełka. „Jelczańska Książka Kucharska” to miniaturowa książeczka z 1988 roku. Wydana w nakładzie 300 egzemplarzy, z okazji 30-lecia jelczańskiej gastronomii, zawiera 142 przepisy i porady pracowników JZS

Powstała pod kierunkiem dra Andrzeja Rutkowskiego, najbardziej znanego jelczańskiego kucharza, zwanego „doktorem Chochelką”. Autorami przepisów są: Janina Bekier, Józefa Bołtryk, Zofia Fleszer, Zdzisław Grabczak, Mieczysława Haczkowska, Elżbieta Lusak, Celina Małas, Mieczysława Moczulska, Daniela Anna Murawska, Zuzanna Reder, Maria Sałek, Jan Sawicki, Leonilla Sokołowska, Marianna Stanasiuk, Halina Szmarowska, Stanisława Święcicka, Teresa Telążka, Helena Winiarczyk, Grażyna Winiarz, Małgorzata Wizimirska i Teresa Zaręba. Książkę ilustrował Bolesław Telip.

Przepisy w  większości są  proste i nie wymagające skomplikowanych produktów. Jak czytamy we wstępie, książka powstała wśród radości i kłopotów jelczańskiej gastronomii i zawiera przepisy wielokrotnie wypróbowane i docenione. Warto przypomnieć, że receptury pochodzą z czasów dużych braków w zaopatrzeniu. Podane proporcje wystarczą na 4 porcje potrawy.

***
Dziś prezentujemy dwa przepisy Zofii Fleszer, na potrawy z sera i jaj.

Kulki z sera białego
– 4 ziemniaki
– 25 dag twarogu
– 1 jajko
– 3/4 szklanki mąki
– szczypiorek
– sól

Ziemniaki ugotować, szczypiorek drobno posiekać. Ostudzone ziemniaki zemleć z serem, dodać jajko, mąkę, szczypiorek i zagnieść ciasto. Formować kulki. Wkładać na wrzącą, osoloną wodę i po wypłynięciu gotować jeszcze 2 – 3 minuty. Podawać polane tłuszczem lub sosem z mięsa.

Jajka faszerowane

– 8 jajek ugotowanych na twardo
– 1 jajko surowe
–  posiekana natka pietruszki
– sól, pieprz

Każde jajko przekrajać wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka i posiekać lub rozgnieść widelcem. Wymieszać z surowym jajkiem i posiekaną pietruszką. Przyprawić solą i pieprzem. Opróżnione białka napełnić przyrządzonym nadzieniem. Połówki jajek ułożyć na patelni, wstawić do nagrzanego piekarnika, szybko zrumienić. Podawać bezpośrednio po zrumienieniu, na obiad lub kolację.

archiwum (7)

***

Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78 lub 605-996-557. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , , , , , ,

reklama

Komentarzy (1)

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.