Biała kiełbasa duszona w pomidorach i cebuli

Dzisiejsze danie poleca szef kuchni Robert Muzyczka

Składniki

– kiełbasa biała surowa, może być firmy Gzella, 1,5 kg

– olej 3-4 łyżki

– cebula 6-7 średnich sztuk

– czosnek 6 ząbków

– pomidory z puszki 2 puszki po 400g

– papryka słodka w proszku 1 łyżeczka

– majeranek 3 łyżki

– pieprz ziołowy 1 łyżeczka

– sól, pieprz czarny do smaku

Wykonanie

Kiełbasę natłuścić niewielką ilością oleju, upiec w piekarniku w 200°C na złoty kolor lub podsmażyć na patelni.

Cebulę pokroić w grube pióra, czosnek w plasterki i krótko podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebula powinna być jędrna, lekko twardawa. Następnie dodać przekrojone na pół pomidory razem z wodą, paprykę, majeranek i pieprz ziołowy. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym, doprowadzić do zagotowania. Dodać upieczoną, przekrojoną na pół białą kiełbasę. Całość poddusić na wolnym ogniu 5-6 minut, żeby kiełbasa wchłonęła smak sosu.

Podawać z pieczywem jako samodzielne danie.

Smacznego!

***

Chcesz podzielić się swoim przepisem, napisz do nas: [email protected]

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.