Omlet według blogerki Ani

Autorka bloga kulinarnego z powiatu oławskiego „Dylematy z chaty” tak nazwała ten przepis – omlet z piekarnika, z zielonymi szparagami, szynką szwarcwaldzką, pomidorami i serem lazur. Palce lizać!

Składniki

– 500 g (1 pęczek) zielonych szparagów

– 1 pomidor

– 6 jajek

– 1/2 dużego kubka śmietany 12% (u mnie Zott)

– ok.75-00 g sera lazur, kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub innej

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– szczypior, sól, pieprz

Wykonanie

Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, umyć, wrzucić na osolony i posłodzony wrzątek. Gotować około 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić. Jajka rozmieszać ze śmietaną i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Przyprawić solą i pieprzem, wylać do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania. Na jajkach porozkładać szparagi, pomidory, szynkę, a na końcu ser.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 – 35 minut, w temp 180 stopni, góra – dół bez termoobiegu. Wierzch omleta możemy posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

***

Wyślij nam swój przepis: [email protected]

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.