Sernik z musem czekoladowym

Przepis Elżbiety Budzik. To ciasto wygrało konkurs na najsmaczniejszy sernik, zorganizowany podczas ubiegłorocznych dożynek gminnych w Stanowicach. Przysmak zgłosiło Koło Gospodyń Wiejskich w Owczarach

Pani Elżbieta mówi, że to ciasto na specjalną okazję – pracochłonne i dość drogie. Gorąco polecamy, zwłaszcza że zostało docenione przez dożynkowe jury. A okazji przecież nie brakuje!

Składniki

– 1 kg sera białego trzy razy zmielonego

– budyń waniliowy

– 500 gramów śmietany kremówki 36%

– 8 jajek

– 1 szklanka cukru

– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z serem oraz pozostałymi składnikami. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Na spód sernika dajemy herbatniki albo kruche ciasto.

Mus czekoladowy

– 150 g cukru pudru
– 6 żółtek
– 3 białka
– 1 łyżka kakao
– 200 ml śmietany kremówki 30%
– 100 g masła
– 250 g gorzkiej czekolady

Żółtka, cukier i śmietankę ubijać na parze – do momentu, aż krem będzie przyklejał się do naczynia. Następnie dodać kakao. Zdjąć z ognia, dodać masło i czekoladę. Mieszać, aż krem będzie gładki. Oddzielnie ubić pianę z białek.

*
Sernik piec w temperaturze 175 stopni około godziny. Mus czekoladowy wyłożyć na wierzch.

*
Pani Elżbieta otrzymuje od nas książkę kucharską.

*

Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie lub zadzwoń: 71-313-70-78.
Kuchnia „Gazety Powiatowej”

sern

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , , , , , , ,

reklama

Komentarzy (2)

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.