Obiad dla wielbicieli ostrych smaków

Z czym zwykle kojarzy się kuchnia meksykańska, chińska albo tajska? W każdej z nich chętnie stosuje się pikantne przyprawy. Nic dziwnego – dodane do potraw sprawiają, że dania nabierają niezwykłej wyrazistości i charakteru.

Pikantny makaron z papryczkami jalapeno

Składniki

– 400 g makaronu penne
– 4 papryczki jalapeno, np. marki Kuhne
– 1 łyżka sosu chili
– 3 białe papryki
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 200 g sera pleśniowego
– 2 łyżki zmielonego zielonego pieprzu
– 1 łyżka gałki muszkatołowej
– 1/2 szklanki śmietanki 30%
– szczypta soli

Przygotowanie

Gotujemy  makaron. Białą paprykę kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Jalapeno kroimy w drobne plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy pokrojone składniki i dusimy przez ok. 10 minut. Dodajemy śmietankę, sos chili oraz pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Doprawiamy zielonym pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Podajemy z makaronem.

Kurczak z pastą z awokado i papryczką pepperoni

Składniki

– 200 g piersi z kurczaka

– 5 łyżeczek oliwy z oliwek

– awokado

– 2 papryczki pepperoni np. marki Kuhne

– 1 limonka

– 1 łyżeczka cukru

– przyprawy: sól, pieprz cayene, ostra papryka,imbir

– garść grzanek

Przygotowanie

Kurczaka marynujemy w oliwie i przyprawach, następnie smażymy go z obu stron na patelni i układamy na talerzu. Awokado kroimy w kostkę, a pepperoni w półkrążki. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i smażymy pokrojone wcześniej produkty. Następnie dodajemy sok z limonki z łyżeczką cukru. Doprawiamy do smaku. Pastę podajemy z przygotowanym wcześniej kurczakiem i grzankami.

Smacznego!

***

Czekamy na Wasze przepisy: [email protected]

Fot. Aleksandra Morawska

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.