Makaron ryżowy z krewetkami

Trochę egzotyki, ale takiej oswojonej. Przepis miłośniczki kuchni – Eweliny z Bystrzycy

Składniki

– 200 g makaronu ryżowego

– 300 g krewetek Black Tiger (świeże)

– 1 marchew

– 1 cebula

– 4 ząbki czosnku

– 1 papryczka chili

– 1 łyżka natki pietruszki (posiekanej)

– sól morska, pieprz,

– 4 łyżki oliwy

– 1/2 łyżeczki curry

– 1/2  łyżeczki imbiru

– 1 łyżka sosu sojowego

Wykonanie

1. Makaron ryżowy ugotuj tak, jak na opakowaniu, i odstaw.

2. Krewetki obierz i osusz, dodaj do nich 2 łyżki oliwy, curry, imbir, sól morską, pieprz, papryczkę chili – posiekaną, 4 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, 1 łyżkę sosu sojowego, wymieszaj i odstaw na 1/2 godziny, aby smaki się połączyły.

3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i marchew, smaż przez około 3 minut, dodaj krewetki z marynatą i smaż do miękkości przez około 2 minuty.

4. Na koniec dodaj ugotowany makaron ryżowy, wymieszaj wszystko i chwilę podsmaż.

5. Do tak przygotowanej potrawy dodaj świeżą posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego!

***

Wyślij nam swój przepis: [email protected]

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

archiwum (67)

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.