Przepis na rurki z kremem

Magdalena Matysiak z Chwalibożyc proponuje przepis na domowy deser

 

 

Przepis na ciasto:

* 500 g mąki pszennej

* 250 g margaryny

* 250 g kwaśnej śmietany

* szczypta soli

 

Ciasto zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w lodówce lub zamrażarce. Następnie wyjąć i rozwałkować tyle, ile nam będzie potrzebne. Ja robiłam rurki na raty, ponieważ miałam tylko 20 foremek. Reszta ciasta czekała w lodówce na następną turę. Ciasto rozwałkowujemy w miarę cienko (ok 1 – 2 mm), ale jeżeli ktoś lubi, może być grubsze. Smak ciasta pozostanie bez zmian, ale wydłuży się czas pieczenia.

Rozwałkowane ciasto kroimy w długie paski o szerokości ok 1,5 – 2 cm. Foremki smarujemy lekko margaryną i nawijamy ciasto. Pamiętajmy, że zaczynamy nawijać od strony węższej do szerszej.  Później smarowałam swoje rurki smarowałam roztrzepanym jajkiem i obtaczałam w cukrze.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .Pieczemy 15 -17, minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Następnie chłodzimy i nabijamy kremem. W swoim przepisie użyłam ubitej „Śnieżki” z galaretką agrestową, ale pysznie smakują też z kremem karpatkowym lub bitą śmietaną.

Smacznego!

Rurki2Do zrobienia rurek używamy foremek

 

***

Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: kuchn[email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78 lub 605-996-557. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.

 

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.