Zapiekane pyrki faszerowane szynką

Kujawy to szczególny region na kulinarnej mapie Polski. Wszystko za sprawą potraw, które w dalszym ciągu znajdują szerokie zastosowanie we współczesnej kuchni. Rdzenni mieszkańcy Kujaw w szczególności korzystali z produktów pochodzących z własnego gospodarstwa. Stąd popularność ziemniaków, mleka czy warzyw. Zapiekane pyrki faszerowane szynką to przykład, jak tradycyjne danie można zaserwować w nowej odsłonie

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni „Dwór Korona Karkonoszy”. Proporcje produktów na 4 ziemniaki.

Składniki

– szynka 150 g
– 4 duże ziemniaki
– 1 cebula
– 6 pieczarek
– 1 łyżka masła
– 1 łyżeczka kaparów
– 1 gałązka świeżego rozmarynu
– 2 jajka
– 50 g sera żółtego
– grubo zmielony czarny pieprz

Wykonanie

Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości i odstawić do przestygnięcia. Szynkę pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, pieczarki w cząstki i poddusić na maśle. Dodać kapary, posiekany rozmaryn oraz pieprz do smaku i wymieszać. Po dwa ziemniaki położyć na folii aluminiowej, odciąć im końcówki, złączyć i przycisnąć, aby się dobrze się połączyły. Ziemniaki powinny być owinięte folią do połowy ich wysokości. Środki ziemniaków nakłuć widelcem i nadziać farszem. Na farsz wybić po jajku i posypać startym serem. Zapiec w piekarniku, aż jajko się zetnie, a ser zapiecze (180 stopni, ok. 20 minut).

Podawać z ulubionym sosem, np.czosnkowym lub tatarskim.

Smacznego!

***

Czekamy na Twój przepis: [email protected]

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.