Pierożki z jabłkami z piekarnika

Dzisiaj coś słodkiego. Przepis od mieszkanki powiatu oławskiego, autorki bloga kulinarnego „Dylematy z chaty”. – Uwielbiam takie babcine przepisy – pisze Anna. – Babcie to potrafią ugotować lub upiec coś tak fantastycznego, że smak tego pamiętamy przez lata. I sami dążymy do tego, aby chociaż troszkę przypomnieć sobie, jak to dobrze było z babcią

Postanowiliśmy spróbować i rzeczywiście, ciasteczka wyszły pyszne i było ich bardzo dużo. Trzeba przyznać, że są dość pracochłonne. Warto jednak poświęcić trochę czasu – rodzina będzie zadowolona.

Składniki

– 4 szklanki mąki

– 1 kostka masła lub margaryny

– 70 g drożdży + 1 łyżka cukru + 2 łyżki letniej wody (na rozczyn)

– 1 szklanka śmietany 12%

– 2 jajka

– aromat waniliowy

– 350 g jabłek pokrojonych w 2-3-milimetrowe plasterki

– cynamon, cukier puder do posypania, 1 jajko roztrzepane z 2-3 łyżkami mleka

Wykonanie

Przygotować jabłka – obrać i pokroić w plasterki. Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, utrzeć na jednolitą masę, odstawić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać rozczyn z drożdży, jajka, śmietanę i aromat waniliowy. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (podobnie jak na pierogi). Ciasto rozwałkować niezbyt grubo, wycinać krążki, kłaść po plasterku jabłka i sklejać, jak pierożki.

Układać na blaszce, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierożków posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypywać lekko cynamonem. Piec w nagrzanym piekarniku 15-18 minut, w temperaturze 180 stopni C, do uzyskania lekko brązowego koloru.

Ponieważ w ciastkach nie ma cukru – wierzch można posypać cukrem pudrem. Składników wystarcza na ok 100 smakowitych pierożków. Nie trzeba się przejmować, jeśli podczas pieczenia pierożki się rozkleją. Smacznego!

**

Wyślij nam swój przepis: [email protected]

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.