Tarta dyniowa pani Joli

Przepis wysłała nam Jolanta Pilawa, mieszkanka Ścinawy Polskiej. Niektórzy mieli już okazję spróbować tego ciasta, na przykład uczestnicy spotkania w świetlicy w Owczarach. Reklamacji nie było

Ciasto

– 1,5 szklanki mąki
– 3 płaskie łyżki cukru pudru
– 80 gramów masła
– 40 g smalcu
– 25 g masła orzechowego
– 3 łyżki zimnej wody

Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić na  godzinę do lodówki.

Nadzienie

– 400 g puree z dyni (dynia pokrojona w cząstki, upieczona w piekarniku bez skóry i zmiksowana)
– 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego
– 3 średnie jaja
-125 g serka typu Philadelphia
– skórka starta z jednej pomarańczy
– 1 łyżeczka przyprawy do piernika
– 3/4 łyżeczki cynamonu
– 4-5 łyżek soku z pomarańczy
– dżem pomarańczowy

Wykonanie

Mleko i jaja zmiksować. Odlać1/4 zmiksowanej masy i osobno połączyć z serkiem i skórką pomarańczową. Resztę zmieszać z puree z dyni, przyprawami i cynamonem. Tortownicę o średnicy 26 cm wylepić ciastem na dnie i po bokach. Wlać masę dyniową, a następnie masę z serkiem.

Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Wyjąć upieczoną tartę. W rondelku roztopić dżem pomarańczowy do zawrzenia, gorący wylać na wierzch ciasta. Ostudzić. Można podawać z bitą śmietaną.

***

Masz swój ulubiony przepis? Wyślij go na adres: [email protected]

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.