Przekąski na domówkę

Tartaletki to świetna przekąska na imprezę lub specjalną okazję. Przyozdobione owocami lub udekorowane jajkiem będą smakowitym urozmaiceniem wieczoru spędzonego ze znajomymi. Dziś przepisy na wytrawne tartaletki z dyniową pastą i jajkiem przepiórczym oraz ich słodka wersja – z owocami i serkiem mascarpone

Tartaletki możemy kupić gotowe albo zrobić samemu (ciasto kruche słone lub słodkie). Receptury – na ok.14 sztuk

Tartaletki z dyniową pastą i jajkiem przepiórczym

Składniki:

– opakowanie tartaletek
– dynia 500 g
– 1 średnia cebula
– pomidory suszone z zalewy – 3 sztuki
– 2 łyżki oleju z zalewy pomidorów
– pół  łyżeczki suszonego imbiru
– pół  łyżeczki gałki muszkatołowej
– pół łyżeczki płatków chilli
– sól do smaku
– 7 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
– 150 ml wody

Przygotowanie:

Dynię i cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać pozostałe składniki oraz sól do smaku. Następnie podlać wodą i poddusić 5 – 6 minut. Całość zmiksować. Pastę ostudzić i nałożyć do tartaletek, a na wierzch położyć połówkę jajka przepiórczego. Udekorować świeżymi ziołami. Smacznego!

Tartaletki z kremem mascarpone i owocami

Składniki:

– opakowanie tartaletek
– 2 żółtka jaj
– 2 łyżki cukru pudru
– 200 ml śmietanki słodkiej 36%
– 100 g serek mascarpone
– ulubione owoce

Przygotowanie:

Żółtka  ubić z cukrem na puszystą masę. Osobno ubić na sztywno śmietankę. Połączyć dwie masy ze sobą. Następnie, powoli dodając serek mascarpone, wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Wypełnić tartaletki przygotowaną masą i udekorować ulubionymi owocami.

***

Lubisz gotować, prześlij przepis ze zdjęciem: [email protected]

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.