Sajgonki z kurczakiem

Popularne danie kuchni chińskiej w wykonaniu Eweliny z Bystrzycy, pasjonatki i miłośniczki kuchni

Składniki na 10 sztuk

* 1 pierś z kurczaka
* 2 duże marchewki
* 1 cebula
* 10 arkuszy papieru ryżowego
* 50 g makaronu ryżowego
* 4 suszone grzyby mun
* 2 ząbki czosnku
* pieprz
* sos sojowy
* olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania

1. Cebulę i marchewkę pokroić w zapałkę, makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grzyby mun gotować przez 10 minut, następnie drobno posiekać.

2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę, dodać marchewkę, grzyby mun i starty czosnek. Smażyć do miękkości, na koniec dodać zmieloną pierś z kurczaka, drobno posiekany makaron ryżowy i smażyć około 10 minut. Wlać łyżkę sosu sojowego, doprawić pieprzem.

3. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

4. Przygotować miskę z wodą. Na kilka sekund wkładamy do niej po jednym płacie papieru ryżowego – tak, aby był elastyczny. Na papier ryżowy nakładamy 2 łyżki farszu i składamy jak krokieta.

5. Gotowe sajgonki odkładamy na pół godziny na czystą ściereczkę, aby lekko obeschły.

6. W głębokiej patelni rozgrzewamy sporą ilość tłuszczu i smażymy aż nabiorą złotego koloru. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym.

7. Serwujemy z sosem słodko-pikantnym.

Smacznego!

***

Autorka przepisu, pani Ewelina otrzymuje od nas nagrodę książkową. Zapraszamy po odbiór do redakcji!

***

Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78 lub 605-996-557. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

archiwum (53)

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.