Suflak na dziś

Przepis przesłała Ewelina z Bystrzycy. To jej wariacja na temat popularnych greckich suflaków

Ciasto
– 2 szklanki mąki
– 3/4 szklanki mleka
– 5 dkg drożdży
– 2 łyżki oleju
– szczypta soli

Farsz
– 40 dkg mięsa mielonego
– cebula
– ząbek czosnku
– sól, pieprz

Surówka
– 1 główka kapusty pekińskiej
– 1 papryka czerwona
– 1 pomidor
– 2 ogórki kiszone
– kukurydza z puszki
– 1 cebula
– sól, pieprz

Sos czosnkowo-ogórkowy
– 4 łyżki jogurtu greckiego
– 2 łyżki śmietany
– 2 łyżki majonezu
– 4 ząbki czosnku
– 1 zielony ogórek
– koperek suszony
– sól, pieprz

suflak

Przygotowanie

1. Do miski wrzucić pokruszone drożdże. Przesiać pół szklanki mąki, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Podzielić na cztery porcje, rozwałkować na okrągłe placki i odstawić na 30 minut. Upiec placki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

2. Mięso podsmażamy z posiekaną cebulką i czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem.

3. Warzywa na surówkę kroimy w kostkę, dodać przyprawy i wymieszać.

4. Do naczynia wlewamy jogurt, dodajemy śmietanę i majonez. Czosnek przeciskamy przez praskę, ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do masy jogurtowej. Doprawiamy solą i pieprzem.

5. Podsmażone mięso wykładamy na placek drożdżowy, a na mięso – surówkę. Wszystko zalewamy sosem czosnkowo-ogórkowym. Smacznego!

***
Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78 lub 605-996-557. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.