Jesienne tosty z grzybami, brokułem i jajeczno-grzybowym dipem

Ponieważ w tym roku w lesie trudno je znaleźć, proponujemy zamienić je na ogólnodostępne pieczarki

Składniki na tosty

– 4 kanapki chleba tostowego pełnoziarnistego,
– 4 plastry żółtego sera,
– 8 grzybów (najlepiej sezonowych, można użyć pieczarek),
– 6 różyczek brokułu,
– sól, pieprz

Składniki na dip

– 4 jajka,
– 4 duże pieczarki (lub sezonowe grzyby),
– łyżka oliwy,
– łyżka majonezu,
– natka pietruszki,
– słodka papryka
– sól, pieprz

Przygotowanie

Różyczki brokułu gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będzie gotowy, kroimy w plasterki. Grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki. Na kromkach chleba tostowego układamy żółty ser, plastry brokuła oraz grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180°.

W tym czasie przygotowujemy dip. Z ugotowanych wcześniej jajek wyjmujemy żółtka. Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy na oliwie. Żółtka mieszamy z majonezem i pieczarkami. Na koniec dodajemy posiekane białka, natkę pietruszki oraz pieprz. Miksujemy wszystko na gładki dip i posypujemy słodką papryką.

archiwum (34)

***

Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78 lub 605-996-557. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.