Krem z dyni z papryką i imbirem

To cię rozgrzeje! Już wkrótce halloween, można wykorzystać dynię w smaczny, a nie tylko straszny sposób. Przepis przesłał nam Jan Herba z Oławy

Składniki:

* jedna niewielka dynia
* dwie czerwone papryki
* mały korzeń imbiru
* cebula
* kostka bulionu warzywnego
* ser żółty
* śmietana
* przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, papryka ostra

Sposób przygotowania:

Dynię kroimy na pół i wydrążamy pestki. Dzielimy ją na ćwiartki i wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni. Lekko skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy, aż będzie miękka, około 20 – 25 minut. Łyżeczką oddzielamy miąższ od skórki i wrzucamy go do garnka. W taki sam sposób przygotowujemy pokrojoną czerwoną paprykę i cebulę. Te składniki dodajemy do dyni, zalewamy bulionem warzywnym (około 300 ml) i wszystko rozdrabniamy za pomocą blendera. Dodajemy świeżo starty kawałek korzenia imbiru (ilość wedle upodobań). Dosypujemy sól, pieprz, tymianek, ostrą paprykę, rozmaryn i łyżkę masła. Jeszcze raz blendujemy. Podgrzewamy i podajemy. Dla lepszych wrażeń smakowych można dodać łyżeczkę śmietany i posypać żółtym serem. Smacznego!

***

dyniowa

Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą? Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78 lub 605-996-557. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.