Zapiekanka przed wypłatą

Potrawa w sam raz dla zapracowanych, nielubiących długiego przesiadywania w kuchni i dla tych, którzy mają pustki w portfelu. Szybka, niedroga i lubiana przez dzieci

Prezentujemy jedną z nieskończonej liczby możliwych do wykonania zapiekanek z makaronu.

Składniki dla 5 osób (plus dokładka dla bardziej głodnych)

– opakowanie makaronu (500 g) o grubszych formach – świderki, rurki, kokardki
– 50 – 60 g kiełbasy (może być śląska)
– 200 g sera żółtego
– kilka dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
– pęczek świeżego oregano
– sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Makaron ugotować al dente (ma być lekko twardy), odstawić. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Świeże pomidory obrać ze skórki, pokroić, rozgnieść widelcem. Ser żółty zetrzeć na tarce, oregano drobno posiekać. Makaron wymieszać z pomidorami świeżymi lub z puszki, dodać ser żółty, oregano, sól i pieprz. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Zapiekać 10 minut, w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

zap1

Smacznego!

***
Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78 lub 605-996-557. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.