Kurczak po azjatycku a`la SuperBasiek

Przepis przysłała nam oławianka Barbara Kawalerska. Wypróbowała go na rodzinie i przyjaciołach. Orientalny kurczak smakował wszystkim

Składniki

– 10 podudzi z kurczaka

– 3 duże papryki czerwone

– 4 cebule czerwone

– 3 pomidory

– 3 – 4 ząbki czosnku

– pół butelki sosu curry

– przyprawy ( papryka słodka, ostra, pieprz, vegeta, przyprawy kuchni azjatyckiej)

– 1 mała śmietanka 30% słodka (200 ml)

– 1 limonka

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– półtorej szklanki wody

– olej do smażenia

– ryż

Wykonanie

Podudzia umyć i zalać sosem curry w naczyniu żaroodpornym (w którym będziemy piec) i pozostawić na noc.

Paprykę i pomidory sparzyć, obrać ze skóry, cebulę i czosnek drobno posiekać. Podudzia wyjąć z sosu i obsmażyć na złoto. Do sosu z marynowania dodać warzywa i wymieszać, doprawić przyprawami wg uznania.Ułożyć podudzia na warzywach, przykryć pokrywką i piec około 50 minut w temperaturze 200 stopni. Ugotować ryż. Wyjąć podudzia z piekarnika, a powstały w naczyniu sos z warzywami przelać do garnka. Dolać szklankę wody i gotować przez chwilę, w tym czasie doprawić do smaku. Wlać śmietankę i po chwili dodać sok z limonki. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z połową szklanki wody i dolewać po trochę to gotującego się sosu, aż będzie osiągnięta odpowiednia gęstość. Do gotowego sosu włożyć podudzia i odczekać kwadrans. Podawać z wcześniej ugotowanym wcześniej ryżem.

Smacznego!

***

Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78 lub 605-996-557. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.