Karpatka pani Magdy

Magdalena Matysiak z Chwalibożyc. przesłała przepis na udaną, choć już zapomnianą karpatkę

Składniki na ciasto (2 placki)

* szklanka wody

* 125 g margaryny

* szklanka mąki pszennej

* 5 jajek

 

Wykonanie ciasta

Margarynę rozpuścić w wodzie na wolnym ogniu, dodać mąkę i cały czas mieszać aby składniki  dokładnie się połączyły. Wystudzić masę i do zimnej wbijać po jednym jajku, bez przerwy miksując na najwyższych obrotach. Powinno powstać gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części. Wykładamy ciasto wykładamy na blachy, o wymiarach 32 x 23 cm, wysmarowane tłuszczem i obsypane mąką.

Pamiętajmy aby wcześniej włączyć piekarnik i nagrzać do 220-230 stopni. Włączamy tylko dolną grzałkę, bez termobiegu. Najpierw wstawiamy ciasto na 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Około 5 minut przed końcem pieczenia możemy włączyć dolną grzałkę z termoobiegiem, jeżeli chcemy mieć bardziej chrupkie ciasto. I tak pieczemy dwa ciasta, w ten sam sposób.

 

 Krem

* kostka margaryny

* szklanka cukru (jeżeli budyń jest bez cukru)

* budyń waniliowy lub śmietankowy na 3/4 litra mleka

* 500 ml mleka

Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, w mniejszej ilości mleka. Dokładnie ostudzić. Następnie utrzeć margarynę do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Tak gotowy krem możemy wstawić chwilę do lodówki, aby stężał. Następnie wykładamy krem na ciasto i przykrywamy drugim. Dla lepszego efektu można posypać cukrem pudrem.

 

***

Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78 lub 605-996-557. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.

 

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.