Zupa krem z kukurydzy z cynamonem

To idealna pora na potrawy z kukurydzą. Pod koniec lata nie sposób nie wykorzystać świeżych kolb, które są dostępne w każdym sklepie. Ponieważ to produkt sezonowy – trzeba się spieszyć z realizacją naszych kuchennych pomysłów. Przepis przesłała Marta Kaleta

Przedstawiamy krem z kukurydzy z cynamonem i kolorową salsą. Krem jest słodki i bardzo delikatny. Pikantna i wyrazista salsa dodaje mu charakteru, a chrupiące grzanki sprawią, że będzie pożywnym daniem zarówno na obiad jak i wczesną kolację.

Porcja dla 4 osób

Czas przygotowania – 10 minut
Czas gotowania – 30 minut

Składniki na krem
– 3 kolby kukurydzy
– 3 łyżki masła
– pół cebuli
– 2 ząbki czosnku,
– pół łyżeczki cynamonu,
– 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
– 125 g serka topionego (kremowego),
– 8 kromek chleba pełnoziarnistego,
– sól, pieprz i cukier – do smaku

Składniki na salsę

– 1 papryczka chilli,
– 1 małe opakowanie kukurydzy w puszce,
– 5-6 oliwek bez pestki,
– świeża kolendra lub bazylia,
– 2 łyżki sosu sojowego,
– 3 łyżki oliwy w oliwek,
– 2 łyżki krojonych pomidorów z puszki,
– sól, cukier i pieprz do smaku

Salsa

Bazylię, oliwki, pomidory i papryczkę kroimy w małą kosteczkę. Wrzucamy do miski wraz z odsączoną kukurydzą. Dodajemy sos sojowy i oliwę. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy na 15 minut, aby smaki się połączyły.

Krem

Kolby kukurydzy przekrajamy w poprzek, na połówki. Każdą połówkę stawiamy pionowo na desce do krojenia i nożem obcinamy ziarna, ruchem z góry do dołu. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy, do zeszklenia. Dodajemy czosnek. Po minucie dodajemy do garnka: ziarna kukurydzy, szczyptę soli oraz cynamon. Mieszając od czasu do czasu, podsmażamy 3 minuty. Dodajemy przygotowany wcześniej bulion i zagotowujemy. Po 10 minutach odstawiamy z ognia i dokładnie miksujemy blenderem. Następnie przecieramy do innego garnka przez drobne sitko, aby oddzielić łuski kukurydzy od kremu. Dodajemy serek i mieszając, podgrzewamy na małym ogniu. Chleb tostowy podpiekamy w piekarniku lub opiekaczu, na złoty kolor.

Zupę podajemy z uprzednio przygotowaną salsą i tostami, które można fantazyjnie powycinać.

Smacznego!

***
 Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78 lub 605-996-557. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Fot. strefa Group

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.