Spaghetti z pesto alla genovese i piersią kurczaka

O spaghetti, nie występującym jeszcze pod swoją dzisiejszą nazwą, pisał już w XII wieku arabski geograf Al Idrisi. Choć od wymyślenia kultowego makaronu minęło wiele lat, potrawy na jego bazie nie wychodzą z mody. Dziś szybki i łatwy przepis, proponowany przez znanego producenta makaronów

Porcja dla 4 osób

Składniki

– makaron spaghetti  320 – 350 g

– piersi z kurczaka – 200 g

– oliwa z oliwek extra virgin (z pierwszego tłoczenia)

– ser owczy pecorino romano – 60 – 70 g

– 2 – 3 fileciki anchois

Można użyć gotowego pesto, do kupienia w większych sklepach. Można też zrobić samemu.

Pesto alla genovese

– 2 małe ząbki czosnku

–  pół łyżeczki soli

– 50 g liści bazylii

– 16 g (dwie płaskie łyżki) orzechów piniowych

– 30 g sera pecorino (jeżeli nie mamy, zwiększamy porcję parmezanu)

– 60 g parmezanu

– 100 ml oliwy extra virgin

Liście bazylii  delikatnie płuczemy, osuszamy. Czosnek obieramy. Sery ścieramy na tarce. W moździerzu rozetrzeć ząbek czosnku z solą, dodać liście bazylii. Gdy liście będą roztarte i puszczą sok, dodać orzeszki piniowe i również je rozetrzeć. Następnie dodać sery,  nieco rozetrzeć, dodać oliwę i  całość wymieszać za pomocą blendera, do uzyskania jednolitej konsystencji sosu

Przygotowanie potrawy

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć go na oliwie razem z filecikami anchois. Następnie dodać kupione bądź samodzielnie zrobione pesto.

W tym czasie ugotować spaghetti w dużej ilości wrzącej osolonej wody, odcedzić, gdy będzie półtwarde. Nałożyć przygotowany sos i podawać z dodatkiem małej ilości tartego sera owczego pecorino romano, na wierzchu.

***

Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78 lub 605-996-557. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Fot. arch. Barilla

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.