Przepis tygodnia: Sałatka z cukinią i rukolą

Lato to czas lekkich i kolorowych potraw, pełnych smaku i warzyw sezonowych. W sierpniu na naszych stołach króluje cukinia, która doskonale komponuje się z zieloną rukolą, złocistymi nasionami słonecznika, czerwoną cebulą i żółtą papryką

To danie jest prawdziwą ucztą, również dla oka. Zachęcamy do wykorzystania tego przepisu w swojej kuchni. Sałatkę możemy podawać z chrupiącymi paluchami, które sprawią, że danie będzie bardziej sycące i pożywne.

Porcja dla 4 osób, czas przygotowania 15 minut

Składniki

Sałatka

– 4 garście liści rukoli,
– 16 plastrów młodej cukinii,
– 2 czerwone cebule,
– 1 żółta papryka,
– kilka kromek pełnoziarnistego chleba tostowego,
– 4 łyżki oleju kokosowego lub słonecznikowego,

Sos winegret

– 4  łyżki soku z cytryny lub octu winnego
– 8 łyżek oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
– sól i pieprz do smaku
– 4 łyżeczki musztardy sarepskiej

Sposób przygotowania

Sałatę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy. Młodą cukinię grillujemy lub podsmażamy na patelni, aby zmiękła. Na suchej patelni prażymy słonecznik, by uzyskał złocisty kolor. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w cząstki. Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu. Posypujemy prażonym słonecznikiem.

Sos do polania przygotowujemy w następujący sposób

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gdyby sos był za gęsty, możemy rozcieńczyć go odrobiną soku jabłkowego. Wyłożoną sałatkę polewamy powstałym sosem. Kromki chleba umieszczamy w opiekaczu lub piekarniku, czekamy, aż będą chrupiące. Kroimy chleb w podłużne paski.

Fresh green spring salad (arugula, yellow pepper, zucchini)

Autorem przepisu, przesłanego przez Martę Libudę ze „Strefa Group” jest Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy

***

Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78 lub 605-996-557. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.