Sakiewki iskierki

To przepis oławianki Kazimiery Jasińskiej.

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

40 dag mięsa mielonego

20 dag pieczarek

1 cebula

1 jajko

sól, pieprz

3 łyżki oliwy lub oleju

 

Sposób wykonania

Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy mięso i dalej smażymy około 10 min. Pod koniec smażenia przyprawiamy i dodajemy jajko.

Schłodzone i rozwałkowane ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Na każdy nakładamy porcję farszu i formujemy sakiewkę związując bawełnianą nitką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 – 220°C, około 10 min. Po wyjęciu wymieniamy nitkę na szczypior lub pocięty por. Smacznego!

Przepis na ciasto francuskie

Zamiast kupnego ciasta można je zrobić samemu .Wykonanie jest pracochłonne, ale można je zrobić zagniatając ciasto z 200 dag mąki krupczatki, 200 dag mąki pszennej, 200 ml wody z 1 łyżeczką soli oraz 50 dag roztopionego masła. Zagniecione ciasto włożyć do lodówki na 2 godziny. 400 dag chłodnego masła rozwałkować pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i podzielić na 2 części. Między warstwy ciasta włożyć warstwę masła. Rozwałkować tak, aby złożyć je na 3 części. Wstawić na 1 – 2 godz. do lodówki. Znowu rozwałkować, i złożyć na 3 i chłodzić godzinę. Czynność powtórzyć jeszcze 3 razy.

kaziaKazimiera Jasińska

Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78 lub 605-996-557. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.

 

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.