W roli głównej cukinia

Cukinia a`la schabowy, placki z cukinii, leczo? Co jeszcze można zrobić z tego warzywa? Leniwi mogą usmażyć ją panierowaną w mące, jajku i bułce tartej. Dla bardziej ambitnych – pasztet, który poleca oławianka Kazimiera Piotrowska

Pasztet z cukinii

Składniki:

1-2 cukinie (po starciu na tarcie i odciśnięciu z wody wychodzi  ok.3 szklanki masy)

20 dkg sera żółtego

3 średnie cebule

1/2 szklanki oleju

1 szklanka bułki tartej

2 jajka

koper, natka pietruszki, sól, pieprz

 

Cebulę drobno posiekać i usmażyć. Cukinię zetrzeć na dużych oczkach i odcisnąć wodę. Dodać starty ser, pietruszkę, koperek, jajka i bułkę tartą (regulujemy jej ilość w zależności od tego, ile mamy masy cukiniowej). Masę wyrabiamy i odstawiamy ma 15 minut. Miłośnicy mięsa mogą dodać do masy drobniutko posiekaną i usmażoną wątróbkę drobiową z cebulą. Masę przełożyć do wąskiej blachy i piec w temperaturze 180 stopni, ok. 40-50 minut. Smacznego!

***

Pani Kazimiera robi też cukinię w cieście. Kroi ją w plastry, posypuje solą, żeby „wyszła woda”. Robi gęste ciasto naleśnikowe z dodatkiem czosnku, przeciśniętego przez praskę (albo z dodatkiem chilli lub innych przypraw, gdy ma ochotę na pikantne), macza plastry cukinii i smaży na oleju. Zarówno do pasztetu, cukinii smażonej, jak i placków z cukinii, można zrobić prosty sos na bazie jogurtu naturalnego.Wystarczy dodać drobno posiekany zielony ogórek i czosnek.

***

Leniwi panierują plastry cukinii w mące, jajku i bułce tartej, i smażą jak kotlety schabowe. Też jest pysznie.

paniKazimiera Piotrowska bardzo lubi gotować

pasztetPorcja pasztetu z cukinii

***

Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78 lub 605-996-557. Możesz też wysłać list na adres redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.

 

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.