Truskawkowy przekładaniec

– Trwa sezon truskawkowy trwa, więc postawiłam na przepisy z truskawkami – pisze oławianka Wiktoria Gawron. – Ciasto wymaga bardzo dużo wolnego czasu, ponieważ każdą warstwę trzeba robić osobno i nie dopuścić, żeby się pomieszały

Truskawkowy przekładaniec składa się z czterech warstw :

I warstwa – biszkopt

* 6 jajek
* 1 szklanka cukru kryształu
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 cukier waniliowy

Ubijamy pianę z białek, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, po 1 żółtku, na koniec mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C.

II warstwa – masa truskawkowa

* l litr zmiksowanych świeżych truskawek
* 3 galaretki truskawkowe

Zmiksowane truskawki podgrzewamy i rozpuszczamy w nich galaretki. Tężejącą masę wykładamy na ostudzonym biszkopcie.

III warstwa – bita śmietana

* 400 ml śmietanki 30%
* 1 galaretka truskawkowa

Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody. Śmietanę ubijamy, dolewając do niej tężejącą galaretkę i wykładamy na masę truskawkową.

IV warstwa – galaretka

* 1 opakowanie galaretki

Galaretkę o dowolnym smaku (ja daję truskawkową) rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości wody, niż w przepisie na opakowaniu i tężejącą wylewamy na ciasto. Odkładamy do zastygnięcia.

***
Wiktoria (na fot.) otrzymuje od nas książkę „Oczami Mistrza i przyjaciół. Kuchnia Polska”. Zapraszamy do redakcji. Czekamy na Wasze przepisy: [email protected]

wiktoria gawron

 

 

 

 

 

 

 

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , ,

reklama

Komentarzy (1)

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.