Oponki drożdżowe

Coś na deser, albo słodkie śniadanie. Trochę pracochłonne, ale warto

Składniki na 20 sztuk. Lepiej od razu zwiększyć porcję, bo oponki znikają w błyskawicznym tempie.
Składniki:
– 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania stolnicy
– 14 g drożdży
– 1 szklanka ciepłego mleka
– 60 g roztopionego masła lub margaryny do pieczenia
– 1/3 szklanki cukru
– 3 żółtka
– cukier puder
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Zrobić rozczyn, biorąc z wymierzonych składników 3 łyżki mąki, trochę cukru, mleka i drożdże. Dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Gdy rozczyn podrośnie, dodać go do pozostałej mąki, stopniowo dodawać mleko, żółtka i cukier. Na końcu wlewać powoli stopiony i wystudzony tłuszcz, wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je na grubość około 1 centymetra. Szklanką wykrawać kółka, a dziurki zrobić kieliszkiem (nakrętką od perfumy, albo specjalnym krążkiem). Odstawić oponki do wyrośnięcia. Smażyć w rozgrzanym oleju (temperatura ok. 175 stopni).

Gdy oponki lekko ostygną, posypać cukrem pudrem.
***
Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78 lub 605-996-557. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.