Najprostsze ciasto z rabarbarem

Sezon na rabarbar trwa. Nieco zapomniane warzywo ma swoje pięć minut

Charakterystyczny kwaskowaty smak ma licznych amatorów. Z rabarbaru można ugotować orzeźwiający kompot, albo upiec ciasto, na przykład drożdżowe. Tym, którzy nie mają czasu, czekać na działanie drożdży, polecamy przepis, nazwany roboczo ” Dziesięć na dziesięć”. Nie ma łatwiejszej receptury!

Składniki:

– 10 łyżek mąki
– 10 łyżek cukru
– 10 łyżek masła lub margaryny „Palma” (jedna kostka)
– 4 jajka
– łyżeczka proszku do pieczenia
– cukier puder
– cukier waniliowy
– kilka lasek rabarbaru

Wykonanie:

Rabarbar pokroić w centymetrowe plastry, posypać cukrem, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, na gładką masę. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz stopiony i wystudzony tłuszcz. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Dodać białka do wyrobionej masy i wymieszać drewnianą łyżką (nie używać miksera, żeby białka nie opadły). Masę wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć rabarbar. Piec ok. 40 minut (do suchego patyczka), w temperaturze 180 stopni. Wierzch posypać cukrem pudrem.

***
Czekamy na Wasze przepisy na potrawy z rabarbarem!

Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: [email protected], wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78 lub 605-996-557. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.