Jesienne gofry orkiszowo-dyniowe z gruszką

Naturalnie dobre dla dużych i małych łasuchów

Sezon dyniowy w pełni, warto więc wprowadzić to wyjątkowe warzywo do codziennego, jesiennego menu. Oprócz tradycyjnej dyniowej zupy czy dyniowych przecierów, z pewnością podniebienia małych i dużych smakoszy podbiją chrupiące gofry orkiszowo-dyniowe, które można serwować na śniadanie lub podwieczorek z dowolnymi dodatkami. Gofry mogą stać się również chrupiącym dodatkiem do kremowych zup, lub dipów. Są też idealną przekąską dla najmłodszych domowników, można je serwować maluchom już od pierwszego roku życia.

Składniki na ok 12 gofrów:

– 150 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału

– 50 g kaszki orkiszowej pełnoziarnistej Holle

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka cynamonu

– 3 jajka

– 100 ml mleka

– 150 g puree z dyni

– 125 g przecieru z gruszki Holle (1 słoiczek)

– 4 łyżki oleju

Przygotowanie:

W jednej misce ubić jaja na pianę, dodać do nich resztę mokrych składników: mleko, przecier z gruszki, puree z dyni, olej i delikatnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę i proszek do pieczenia, a następnie przesiać.  Połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać na jednolite lejące się ciasto gofrowe. Porcję gotowego ciasta wlewać na rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną tłuszczem. Piec do zarumienienia.

Smacznego!

Masz ciekawy przepis na pyszne danie? Podziel się nim z nami i prześlij na adres [email protected] (koniecznie ze zdjęciem).

 

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , , , , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.