Ziemniaki ziołowe z szynką parmeńską i pecorino romano

.

Składniki (przepis na 4 porcje)

500g małych ziemniaków

średniej wielkości cebula

2 łyżki oleju rzepakowego

skórka z ½ cytryny

sok z ½ cytryny

½ małego opakowanie jogurtu naturalnego

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

5 plasterków szynki parmeńskiej (ok. 75g)

łyżka startego sera Pecorino Romano

garść natki pietruszki, garść świeżej mięty, garść szczypiorku

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki wyszoruj szczoteczką, a następnie ugotuj je do miękkości z dodatkiem soli. Całość wystudź. Ziemniaki przekrój na połówki, dodaj łyżkę oleju, startą skórkę z cytryny

i sok wyciśnięty z ½ cytryny i całość wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę, miętę i szczypiorek oraz łyżkę musztardy wraz z jogurtem i całość wymieszaj. Pokrój w kostkę szynkę parmeńską następnie usmaż ją na suchej patelni i dodaj do ziemniaków. Na patelni po szynce, usmaż cebulę, dolej ewentualnie trochę oleju i dodaj ją do dania. Dodaj łyżkę sera Pecorino Romano. Wymieszaj sałatkę ziemniaczaną, dopraw solą i pieprzem do smaku.

TIP: Do sałatek używaj ziemniaków typu A.

Autor: Aneta Łańcuchowska, ekspert kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”

 

Kategoria artykułu: Kulinaria

Tagi: , , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.