Kanapki a`la sushi

W tym tygodniu gotujemy po japońsku. Przepis przysłała z Japonii nasza redakcyjna koleżanka Wioletta Kamińska. Kanapki  a` la sushi są bardzo popularne w Japonii. Można je kupić prawie w każdym sklepie spożywczym jako jedno z wielu gotowych dań albo zrobić samodzielnie. Jest to bardzo łatwe nawet w polskich warunkach.

 

Przepis

– 2 płatki suszonych alg

– porcja ryżu

– porcja posiekanej w niteczki kapusty pekińskiej

– sos sojowy i  chrzan wasabi do smaku

– kawałek surowego tuńczyka albo łososia

Zamiast tuńczyka lub łososia, może być też usmażony kawałek mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego albo filet z ulubionej ryby, a nawet ugotowane krewetki –  to zależy z czym lubimy kanapki. Tutaj bardzo popularne są ryby i obsmażone w panierce mięso wieprzowe.

 

Przygotowanie

Na płatki z alg nakładamy ok. 0,5 cm ugotowanego ryżu posypujemy drobno skrojoną kapustą  (powinna być poszatkowana w niteczki) i układamy na niej ulubione kawałki mięsa. Następnie przykrywamy  warstwą ryżu, płatkiem alg i kroimy na małe trójkąciki. Ci, którzy lubią wasabi, mogą posmarować nim mięso (sos jest bardzo ostry, więc wystarczy odrobina).

Chrzan można rozpuścić w sosie sojowym na talerzyku i zamoczyć w tym kanapkę przed ugryzieniem, tak jak się to robi przy jedzeniu sushi.

Japończycy bardzo często zastępują mięso jajkiem, które wcześniej smażą jak omleta i kroją na kawałki. Też dobrze smakuje.

***

Zapraszamy Renatę Borowską po odbiór nagrody w konkursie na przepis. Czeka na Panią książka „Święta bez pszenicy”. Mamy także upominki dla Agnieszki Wajdy i Doroty Pykacz. Prosimy o kontakt z redakcją, tel. 71-313-70-78 lub [email protected]

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Kategoria artykułu: Aktualności

Tagi: , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.