Najlepsze dodatki do burgera?

Dobry burger to nie tylko kawał soczystej wołowiny, między dwoma częściami bułki. To także dobrze zbilansowane dodatki, które podkreślają smak mięsa, samemu nie znikając z palety smaków. Niektórzy uważają, że do burgera pasuje wszystko, ale nie jest to prawdą. Zestaw składników w burgerze musi być dobrze przemyślany. W innym wypadku łatwo jest popsuć to wyborne danie. Można obrać kilka dróg: klasyczną lub trochę poeksperymentować. Ważna je oryginalność, odrobina kreatywności i oczywiście idealny smak po ich połączeniu.

  • Klasyczny burger – zanim zaczniesz próbować nowych smaków, poznaj standardowe dodatki do burgera jak np.:

– pikle, czyli ogórki konserwowe o lekko słodkim smaku.

– czerwona cebula – łagodniejsza wersja białej oraz bardziej chrupiąca.

– ser cheddar – bardziej intensywny w smaku i kolorze.

– plasterek świeżego pomidora

– sałata lodowa, pokrojona w drobne paski

– sosy to oczywiście majonez oraz, ketchup oraz opcjonalnie musztarda.

  • Burger po włosku – wyjątkowy charakter mięsa w takim burgerze można podkreślić mozzarellą, szynką prosciutto, rukolą i suszonymi pomidorami.
  • Burger egzotyczny – dodając nietypowe składniki burger staje się potrawą o smaku oryginalnym i nietypowym zarazem. Gdy trafi do niego awokado, skarmelizowaną cebulę, ser mimolette oraz chutney z mango zyska on intensywny aromat.
  • Burger wytrawny – kotlet w bułce może też być daniem wykwintnym. Uczynią go takim dodatki jak ser pleśniowy typu gorgonzola oraz liście szpinaku.
  • Burger na ostro – papryczki jalapeno dodadzą mu ostrości a guacamole odrobinę zbalansuje smak.

Burgera można zrobić również z polskich dodatków regionalnych. Na dolnym Śląsku trafiłyby do niego:

  • Kapusta modra z boczkiem i jajkiem przyrządzona na słodko-kwaśno, zamiast sałaty lodowej.
  • Sos z suszonych owoców jak: jabłka, gruszki, śliwki i morele. Zazwyczaj serwowany jest on do dania o nazwie Śląskie niebo, czyli peklowanego mięsa wieprzowego. Taki sos nadałby burgerowi zupełnie nowego charakteru.
  • Karminadle, które znamy, jako kotlety mielone. Można jednym z nich zastąpić klasycznego kotleta wołowego do burgera.

Swojego wymarzonego burgera możesz zamówić z Pasibusa, a w Oławie z podobnego lokalu poprzez stronę PizzaPortal.pl.

(TEKST SPONSOROWANY)

 

Kategoria artykułu: Ciekawostki

Tagi: , , ,

reklama

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.