A kanie to już niejadalne?

.

– Tyle ostatnio piszecie o rożnych grzybach, a teraz na obrzeżach lasów rośnie mnóstwo kani i nikt ich nie zbiera – alarmuje pani Basia z Jelcza-Laskowic. – Kiedyś moja babcia robiła z nich po prostu kotlety grzybne, czyli maczała w jajku, w mące i na patelnię. Smakowało, i to jak! A teraz widzę, że grzybiarze przechodzą obok kani i nawet się nie schylą. Czyżby te grzyby przestały być modne? Może wszyscy zapomnieli, że mogą być naprawdę bardzo smaczne. A może to nie kanie?

No właśnie. Czy to w ogóle kanie? I czy znacie jakieś oryginalne przepisy na potrawy z nich?

 

Kategoria artykułu: Ciekawostki

Tagi: , , , , , , ,

reklama

Komentarzy (2)

  1. Jakie potrawy : ala kotlety, jajecznica na kani, kania w cieście naleśnikowym, zupa z kani, flaczki z kani czy kania w kwaśnej zalewie wspaniały dodatek do obiadu.
    Dla przypomnienia trzony kani należy usuwać nie nadają się do przeróbki, tylko kapelusze.
    Życzę smacznego.

    Komentarz Zgłoś naruszenie regulaminu

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin portalu.