reklama

Pascha z bakaliami pana Grzegorza

To ciasto najbardziej smakowało jury i pięknie się prezentowało. Wygrało tegoroczny konkurs kulinarny na wielkanocnym jarmarku. Warto zachować ten przepis

Jego autor Grzegorz Wiński twierdzi, że diabeł tkwi w szczegółach. Dobry wypiek to bowiem nie tylko precyzja wykonania i sprawdzony przepis. Najważniejsze są dobre, świeże produkty.


– Rodzice w domu zawsze dbają o to, co jemy – ekologiczne jaja, świeże mleko, mięso z wolnego wybiegu – mówi jego córka Edyta Wińska, doceniona w konkursie na likier jajeczny.

Reklama

Składniki
– 1 kg dobrego twarogu
– 10 g masła
– 1/2 szklanki śmietany, najlepiej 36% kremówki
– 6 ekologicznych żółtek
– 2 szklanki cukru pudru
– ziarenka z 1/3 laski wanilii (opcjonalnie cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii, autor odradza użycie cukru wanilinowego, nie nada on smaku prawdziwej wanilii)
– bakalie 300 g (w tym mogą być suszone owoce, uprzednio namoczone)

Przygotowanie
Ser zemleć. Masło rozetrzeć w naczyniu, dodawać ser stale ucierając, następnie żółtka utarte z cukrem, śmietankę i wanilię. Do utartej masy dodać bakalie i wymieszać. Przełożyć masę do durszlaku lub sita wyłożonego gazą. Przykryć talerzykiem i obciążyć (czym co waży ok. 2 kg). Po 2-3 godzinach wyłożyć na okrągły talerz, przybrać bakaliami, schłodzić. Gotowy do podawania zaraz po schłodzeniu.

(MON)

Kategorie: Kulinaria

Tagi: ,,,,,,,,

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.