reklama

Creme brulee od Basi

– Chciałabym wszystkim łasuchom zaproponować creme brulee z musem owocowym – mówi Barbara Kawalerska, autorka przepisu. – To prosty, wykwintny deser. Oryginalnie krem podaje się ze skorupką z karmelizowanego cukru, ale że rzadko trzymam się oryginalnych przepisów powstała wariacja z musem

 

Składniki

Reklama

Krem:

– 0,5 litra śmietanki 36%

– 1/3 szklanki cukru (autorka przepisu używa brązowego, ale może być też biały)

– 1 laska wanilii

– 6 żółtek

Mus owocowy:

– 1 galaretka (Basia użyła wiśniowej, ale to kwestia smaku)

– 1 słoik dżemu (w tym przypadku porzeczkowy, ale może być też inny)

Przygotowanie

Krem:

Śmietankę gotować na małym ogniu wraz z cukrem i „wypatroszoną” laską wanilii (jak zostaje laska bez nasionek, to też ląduje w śmietance, zawsze to więcej aromatu). Czasem warto delikatnie zamieszać. Kiedy śmietanka zaczyna lekko wrzeć, wyłączyć gaz i zdjąć z palnika. Zostawić do ostygnięcia. Żółtka jaj ubić mikserem na najniższych obrotach lub trzepaczką. Nie mogą być białe, bo to nie kogel mogel, mają być żółtą gładką masą. Wystudzoną śmietankę dodawać najpierw po łyżce do żółtek, wciąż mieszając na małych obrotach, następnie lać cienkim strumieniem. Kiedy już powstała jednolita, niespieniona i płynna, konsystencja uderzyć dnem naczynia o blat, żeby na pewno pozbyć się wszystkich bąbelków powietrza. Masę wlewać do ceramicznych foremek przez sitko. Ułożyć foremki na blasze. Piekarnik rozgrzać do 100 stopni C, bez termoobiegu. Wstawić blachę z foremkami do piekarnika (dolna połowa) i nalać gorącej wody do blachy (połowa wysokości foremek). Trzymać w piekarniku 50-60 minut. Krem powinien się ładnie ściąć. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia.

Mus:

Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wymieszać z dżemem za pomocą blendera lub malaksera. Powstanie spieniona konsystencja. Mus delikatnie wylewać na przestudzony krem. Kiedy całość już dobrze ostygnie, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!

PS

Jak już ugotuję śmietankę, to robię sobie kawę, w której ląduje wygotowana skórka po lasce wanilii. Kawa jest wtedy przepyszna.

***

Panią Basię zapraszamy do redakcji po odbiór nagrody książkowej za przepis. Na inne czekamy pod adresem:msucharska@gazeta.olawa.pl

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Kategorie: Kulinaria

Tagi: ,,,,,,,,,,

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.