reklama

Zakręcony omlet z twarożkiem

Wspaniałe śniadanie na wolny weekend – omlet, który zaskoczy smakiem. Jego przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy, że doprawimy masę jajeczną aromatycznymi ziołami prowansalskimi, świeżym koperkiem, pietruszką oraz drobno siekanym czosnkiem, a w całej kuchni zagości zapach ziołowej świeżości. Aby nadać śniadaniu ciekawy smakowy kontrast, możemy przełożyć omlet farszem skomponowanym z lekkiego twarożku i ulubionych warzyw. Przepis poleca szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka

Składniki

– jajka 3 szt.

Reklama

– masło ekstra  (może być „Piątnica”) 1 łyżka

– twaróg wiejski lekki  150 g

– natka pietruszki 3-4 gałązki

– koperek 3-4 gałązki

– czosnek 2 ząbki

– zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki

– jogurt naturalny 1 łyżka

– pomidor 1 szt.

– sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Do miseczki wbić jajka, dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać zioła prowansalskie, następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać (roztrzepać). Na patelni roztopić masło, wlać masę jajeczno – ziołową i smażyć na wolnym ogniu z obu stron.

Do twarogu dodać jogurt naturalny i pokrojony w kostkę pomidor, doprawić odrobiną soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na wystudzonego już omleta nałożyć gotowy twarożek i zrolować. Pokroić omleta w kilkucentymetrowe rolki.

Smacznego!

***

Wyślij nam swój przepis: msucharska@gazeta.olawa.pl

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Kategorie: Kulinaria

Tagi: ,,,,,

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.