reklama

Faworki albo chrusty. Pycha!

Popularne w karnawale, doskonałe na jego zakończenie, czyli tłusty czwartek. Faworki to nazwa powszechnie używana w cukierniach, tymczasem w domach z tradycjami Kresów Wschodnich to zawsze były … chrusty. Słodka konkurencja dla pączków

Składniki

Reklama

– 50 dkg  maki- 6 żółtek – 6 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany

– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

– 50 dkg tłuszczu do smażenia (oleju lub smalcu)

– 20 dkg cukru pudru

– szczypta soli

– łyżka octu lub spirytusu

Wykonanie

Do mąki dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, łyżkę octu lub spirytusu, zarobić ciasto i dobrze wygnieść, aby było elastyczne. Schłodzić w lodówce. Wałkować cienkie placki, kroić w pasy szerokości 3 – 4 cm, długości 10 – 20 cm. Każdy pas nadciąć na środku i przez powstały otwór odwrócić jeden brzeg. Natychmiast po zrobieniu należy faworki smażyć i gorące obsypywać cukrem pudrem z dodatkiem startej wanilii lub cukru waniliowego.

***

Lubisz piec, gotować, skontaktuj się z nami: msucharska@gazeta.olawa.pl

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Kategorie: Kulinaria

Tagi: ,,,,,,,,

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.