reklama

Tarta z grzybami

Zimowe wieczory szybko przemijają i wydają się być takie same. Przerwijmy więc tę rutynę i podarujmy sobie odrobinę przyjemności. Aromatyczna tarta z grzybami, zabielana śmietanką, szybko skradnie serca tak domowników, jak i gości. Do jej wypieku najlepiej użyć kilku rodzajów grzybów, zatem nie zapomnijmy o kurkach, podgrzybkach czy pieczarkach. Przepis poleca szef kuchni Robert Muzyczka

Składniki

Ciasto:

Reklama

– masło ekstra, 150 g

– mąka, 300 g

– żółtko, 2 szt.

– woda, 100 ml

– sól do smaku

Pozostałe składniki

– śmietanka 42% (może być od OSM Piątnica) 100 ml

– śmietana 18%

– cebula, 1 średnia sztuka

– masło, 1 łyżka

– podgrzybki (świeże lub mrożone), 250 g

– kurki, 250 g

– pieczarki świeże, 6 średnich sztuk

– mąka, 1 łyżeczka

– sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st.C. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Dolać śmietankę oraz doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Zagotować powstały farsz i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę piec w piekarniku w temp. 180 st. C, aż się zrumieni. Podawać z łyżką zimnej, kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym. Smacznego!

***

Czekamy na Twój przepis: msucharska@gazeta.olawa.pl.

Zapraszamy Wiktorię Gawron, autorkę przepisu na makowca, do naszej redakcji – po odbiór nagrody książkowej.

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Kategorie: Kulinaria

Tagi: ,,,,,,

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.