reklama

Rodzinny makowiec Wiktorii

Wiktoria Gawron kocha kuchnię. To od lat jej wielka pasja. W konkursie na najlepszego makowca, organizowanego podczas jarmarku bożonarodzeniowego, zdobyła II miejsce

– Przepis ten jest w rodzinie od lat, mama przekazała mi go ze starego zeszytu z przepisami mojej babci, która piekła go na każde Boże Narodzenie – mówi Wiktoria Gawron. – Makowiec piecze moja mama, piekę także ja.

Składniki

Reklama

Ciasto

– 1,5 opakowania margaryny

– 375 g cukru

– 600 g mąki

– 9 jajek

– 7,5 łyżek mleka

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa

– 500 g sparzonego maku trzykrotnie przemielonego

– 3 jajka

– 1 szklanka cukru pudru

– 1/2 buteleczki olejku migdałowego,

– około 1/2 szklanki ulubionych bakalii i orzechów

Przygotowanie

Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać przesianą mąkę i ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać na blachę.

Masa: Żółtka utrzeć z cukrem i dodać mak oraz bakalie, utrzeć dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do maku, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę makową wyłożyć na ciasto, a następnie wylać drugą część ciasta. Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem, udekorować bakaliami według uznania.

***

Lubisz piec, gotować, wyślij nam swój przepis: msucharska@gazeta.olawa.pl

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Kategorie: Kulinaria

Tagi: ,,,,,,,,,

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.