reklama

Zupa ze szparagów

Dobra zupa w sam raz na zimowe chłody, z makaronem z szynki dojrzewającej

Składniki

– szynka dojrzewająca (może być Gzella) 150 g

Reklama

– białe szparagi (mogą być konserwowe) 1 wiązka

– woda 0,75 l

– serek topiony kremowy 100 g

– masło 1 łyżka

– sól, cukier, biały pieprz do smaku

– sos sojowy 1 łyżeczka

– śmietanka słodka 18% 100 ml

– śmietana kwaśna 18% 100 ml

Wykonanie

Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie (z dodatkiem szczypty cukru). Części z główką wyciągnąć, a te dolne zmiksować z wodą (w której się wcześniej gotowały) i serkiem topionym. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło. Obie śmietany połączyć, zahartować, wymieszać. Wszystko razem połączyć. Na koniec dodać szparagi z główką. Szynkę dojrzewającą pokroić jak makaron do rosołu, podsmażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia i posypać zupę.

Smacznego!

***

Wyślij nam swój przepis: msucharska@gazeta.olawa.pl

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

(Fot. materiały prasowe Gzella)

Kategorie: Kulinaria

Tagi: ,,,,,,

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.