reklama

Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym

Królują na polskich stołach podczas wielu imprez w gronie przyjaciół. Na pewno nie zabrakło ich podczas tej sylwestrowej, ale świetnie spiszą się również w trakcie karnawału. Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym będą prostą i szybką przekąska, która podbije serca gości. Przepis poleca szef kuchni Robert Muzyczka

Składniki:

Reklama

śmietana 18% (może być „Piątnica”) 200 g –  1opakowanie

– filety śledziowe 6 sztuk

– majonez 1 łyżka

– koperek świeży 1 pęczek

– cukier 1 płaska łyżeczka

– sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Następnie odsączyć je z wody i pociąć na równe, niewielkie kawałki. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek i przyprawy do smaku. Do gotowego sosu śmietanowo – koperkowego dodać wcześniej odsączone śledzie i wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.

 

Smacznego!

 

***

Wyślij nam swój przepis: msucharska@gazeta.olawa.pl

Kuchnia „Gazety Powiatowej”

Slices of marinated herring with cream and dill. Selective focus.

Kategorie: Kulinaria

Tagi: ,,,,,

Komentarzy (1)

Napisz komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.